Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ». Αρθρο του γραμματεα του συλλογου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΡΩΝΗ σχετικα με το βιβλιο

«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ»
Τελειώνοντας την ανάγνωση των χιλίων πεντακοσίων σελίδων του δίτομου βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ», αισθάνεσαι ένα δέος και ταυτόχρονα υπερηφάνεια. Δέος γιατί σελίδα σελίδα περνάνε από τα μάτια σου, σαν κινηματογραφική ταινία, όλα τα κακουργήματα, ο σαδισμός, η απάνθρωπη μεταχείριση από τους αφιονισμένους βασανιστές Αλφαμίτες των κρατουμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στρατιωτών, πολιτών, υποδίκων, ανδρών, γυναικών, ανηλίκων, διανοουμένων, επιστημόνων, λογοτεχνών. Περηφάνια γιατί όλη εκείνη η μεσαιωνική μηχανή καταναγκασμού δεν κατόρθωσε να πετύχει το βιασμό της συνείδησης των αγωνιστών, ακόμα και όταν τα βασανιστήρια έφθαναν ως το θάνατο.Το δίτομο βιβλίο, αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας (έκδοση «Σύγχρονης Εποχής»), είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Θα διαβάζεται διψασμένα από τις γενιές που έρχονται και θα αποτελεί εσαεί σημαντικό βοήθημα για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Κείμενα συγκλονιστικά, φωτογραφίες επιλεγμένες με ζήλο, ντοκουμέντα πολύτιμα, ονόματα νεκρών - θυμάτων της αγριότητας εκείνης της εποχής, ονόματα επιζησάντων από τη λαίλαπα, απλών αγωνιστών, εργατών, αγροτών, επιστημόνων, διανοουμένων, ανώτατων στρατιωτικών, που υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπειά τους και νίκησαν τη βία. Επίσης ονόματα βασανιστών, ανώτατων κρατικών παραγόντων και όσων κρύβονται πίσω τους, μέχρι τους υπερατλαντικούς «συμμάχους». Παρ' όλα αυτά το βιβλίο δεν ξύνει παλιές πληγές, δεν αναμοχλεύει τα πάθη. Εξηγεί, κατατοπίζει, ενημερώνει τον αναγνώστη και τον προβληματίζει. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα. Εύγε!
Με χαρά έμαθα ότι θα ακολουθήσει και τρίτος τόμος ώστε να ολοκληρωθεί το θέμα ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Αξίζει έπαινος στον συντονιστή της μεγάλης αυτής προσπάθειας, το σεμνό αγωνιστή και Μακρονησιώτη, το σύντροφο και φίλο Διονύση Γεωργάτο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΩΝΗΣ

ΥΓ.: Ο σύντροφος Παναγιώτης Αρώνης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έζησε στο στρατόπεδο ΣΦΑ της Μακρονήσου. Πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης και πέρασε από τις φυλακές των Γιούρας, Κέρκυρας, Αίγινας κλπ. Ιδρυτικό μέλος της ΠΕΚΑΜ και για χρόνια γραμματέας της. Δούλεψε στην Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και τώρα δουλεύει στη βιβλιοθήκη της Εθνικής Αντίστασης.


 ΑΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γεννήθηκε στην Νέα Κορώνη Μεσσηνίας. Παρουσιάστηκε στα Γράμματα το έτος 1975 και είναι συνταξιούχος Λογιστής. Έργα του:
ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ! 1987.
Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ 1989.
ΕΜΦΥΛΙΟΣ-Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ 1990.
Ο ΦΙΛΟΣ ΕΚΤΩΡ 1995.
ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑ, ΦΙΛΙΣΤΩΡ, 1996.
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, 1997.
ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ 1998.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 2000
ΟΛΥΜΠΟΣ : ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ 2001

ARONIS PANAGIOTIS
Born in N.Koroni Messinia. He is a retired-accountant. His first publication was in the year 1975. The books he has published are:
WHAT A WORLD! 1987
N. ZAHARIADIS 1989
CIVIL WAR-THE OTHER SIDE 1990
MY FRIEND HECTOR 1995
5. HALF OF US IN CHAINS 1996
6. MAKRONISSOS TRAVELOGUE 1997
7. MY LITLE HOME LAND 1998
HRISTOS POLITIS 2000
OLYMPOS THE MOUNTAIN OF GODS 2001 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου