Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
Η Βιβλιοθήκη «Η Εθνική Αντίσταση» λειτουργεί από το 1989.
Η ιδέα για την ίδρυ­ση της οφείλεται στην αείμνηστη δασκάλα, παιδαγωγό και συγγραφέα Ελένη Φαλιάγκα-Παπανικολάου, η οποία χρημάτισε και πρώτη Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης. Μετά τον πρόωρο θάνατο της το έργο της συνεχίζουν αδιάλειπτα τα εκλεγμένα Διοικητικά Συμβούλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή για την δημιουργίας της Βιβλιοθήκης ανήκει κυρίως σε γυναίκες — συγγραφείς. Για αυτόν τον λόγο και από τα 34 ιδρυτικά μέλη, τα 22 είναι γυναίκες.
Κύριος σκοπός της Βιβλιοθήκης είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και αξιοποίη­ση των βιβλίων, ντοκουμέντων, φωτογραφιών και γενικά κάθε έντυπου υλικού σχετικού με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση, καθώς και την πριν και μετέπειτα πορεία του ελληνικού λαού.
Μέσα στα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης συγκεντρώθηκαν 1000 τίτλοι βιβλίων αντιστασιακού περιεχομένου. Σήμερα μαζί και με λογοτεχνι­κά, ιστορικά, επιστημονικά και άλλα βιβλία, ξεπερνούν τις 3000.
Η Βιβλιοθήκη συστηματικά οργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, ομιλίες για την προβολή του αντιστασιακού βιβλίου, καθώς και την παρουσίαση του έργου των αντιστασιακών συγγραφέων. Έχει εκδώσει βιβλία, όπως το «Οδοιπορικό Μακρο­νήσου» και το βιβλίο της αγωνίστριας και γιατρού Μαρίας Τσισκάκη-Γαλιατσάτου «Ελληνίδες στα Ναζιστικά Στρατόπεδα».
Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική και τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί και στα γραφεία της και αναγνωστήριο που φέρει το όνομα του καθηγητή του Πανεπι­στημίου Αθηνών και επιφανούς αντιστασιακού ηγέτη Πέτρου Κόκκαλη (Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας της Κυβέρνησης της Π.Ε.Ε.Α. καθώς και της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος).

Πανελλήνιος Σύλλογος
Βιβλιοθήκη «Η Εθνική Αντίσταση»
Σταδίου 39,105 59 Αθήνα
Τηλ. 210 3219493. Fax 210 3215159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου